PENGKALAN CHEPA: Lima hari menjelang pengundian pilihan raya kecil (PRK) Dun Chempaka seorang pemimpin Umno di peringkat cawangan membuat kejutan dengan menyatakan sokongan terbuka kepada calon PAS.

Bekas Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) Mukim Pulau Gajah Abdullah Ahmad, 65 menzahirkan sokongan kepada calon PAS.

Katanya, beliau bersama keluarganya berjanji memberikan sokongan penuh kepada PAS bagi mempertahankan Dun Chempaka. 

“Kalau Barisan Nasional bertanding di PRK ini saya akan meminta orang PAS datang berceramah di kawasan rumah saya,” katanya ketika ditemui selepas menerima kunjungan calon PAS dan rombongan semalam.

Ustaz Ahmad Fathan Mahmood Fathan, 42 dipilih PAS bagi mempertahankan Dun berkenaan pada PRK Ahad ini. Beliau ditentang empat calon bebas. Umno/BN tidak berminat menyertai pilihan raya tersebut.

Abdullah dilantik sebagai Pengerusi JKKK Mukim Pulau Gajah selama empat tahun. Pelantikan dibuat bekas Ketua Bahagian Datuk Dali Hussin. Beliau menyertai Umno pada 1978.

Mengulas perkembangan itu Ustaz Fathan melahirkan rasa bersyukur kerana kesedaran dan kesungguhan yang ditunjukkan bekas Pengerusi JKKK terbabit.

Katanya, biar pun Umno tidak bertanding pada pilihan raya tersebut sokongan Abdullah memberi semangat baru kepadanya bagi meneruskan kempen. - HARAKAHDAILY 17/3/2015